jump to navigation

Explozie cu grenadă în capitală 15/10/2009

Posted by christinebuzovski in News.
Tags: , , , , ,
trackback

În timp ce mii de chişinăuieni şi oaspeţi ai capitalei sărbătoreau Hramul Oraşului în Piaţa Marei Adunări Naţionale, un atac cu grenadă a avut loc în spatele Arcului de Triumf, care s-a soldat cu rănirea a 41 de persoane, dintre care un minor. Incidentul a avut loc în scurt timp după ora 22:00, în timp ce pe scenă concerta Ştefan Bănică jr. Poliţia investighează cazul şi deja a întocmit un portret robot.Atacul cu grenadă de ieri, 14/10, au fost calificate de către colaboratorii de poliţie drept atentat terorist.”Nu este concluzia unei singure persoane, ci a grupului de lucru. Astfel, urmărirea penală este în baza art. 278, al Codului Penal al. 2. Avem informaţii referitor la înălţimea persoanei, care a adus grenada. Este o persoană tânără de circa 26 de ani, 1,7 metri înălţime, îmbrăcat în negru.”  a declarat Valeriu Zubco, procuror general.

„Raza de acţiune a grenadei RG-42 este de circa 20 de metri. Astfel, numărul persoanelor, care au avut de suferit, este mai mic, decât dacă ar fi fost utilizată o grenadă modernă.”a menţionat Valeriu Zubco, procuror general. 

Poliţia s-a aflat la faţa locului până spre dimineaţă investidând locul unde a avut loc deflagraţia.

RG-42

„Explozia a cauzat leziuni la peste 40 de persoane. La faţa locului au identificate mai multe obiecte, la examinarea cărora s-a stabilit că este vorba despre o grenadă de tip RG-42. Vom realiza toate măsurile necesare pentru a identifica persoanele vinovate. Potrivit la organizatori, nu cred că există un partid politic, care doreşte organizarea unui act terorist. Dar există unele grupări şi alţi factori externi, care nu doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană. Examinăm şi posibilitatea că respectivul act să fie comise de către persoane din regiunea transnistreană. Am făcut demersurile necesare către autorităţile de la Tiraspol” a mai spus Victor Catană.

Valeriu Zubco, procurorul general: „Iniţial, luam în consideraţie să examinăm şi versiunea unui omor premeditat. Dar, am luat în consideraţie toate faptele, şi considerăm că se urmăreşte ameninţarea populaţiei şi a actualei guvernări. Am emis ordonanţa de începere a urmăririi penale pentru acţiuni de terorism.”

Ministrul afacerilor interne a sugerat ca pe viitor astfel de manifestaţii să se petreacă pe un stadion, însă nu a menţionat despre care stadion este vorba.

„Poliţia nu poate verifica fiecare persoană, care participă la un concert de câteva zeci de mii de persoane, în situaţia în care evenimentul are loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Vom propune autorităţilor locale ca astfel de concerte să se petreacă pe un stadion, ca poliţia să poată verifica fiecare persoană în parte”.

De asemenea ministrul a anunţat despre nişte ameninţări telefonice parvenite de la o persoană necunoscută, care a telefonat de peste hotare.

 „Ameninţările telefonice, înregistrate în anti-camera primului ministru, se refereau la unele reforme ale guvernării, fără a face referinţă la unele posibile atentate teroriste.”

Toţi martorii acestui atentat, care au imagini video sau foto din timpul sau după explozie; ori cei care cunosc nişte informaţii suplimentare aupra acestui caz sunt rugaţi să anunţe colaboratorii de poliţie la telefoanele 902 sau să apeleze la linia fierbinte a MAI- 27 95 95, Primărie- 22 10 02. , pentru a ajuta la investigarea cazului şi a prinde pe cei care se fac vinovaţi.

Persoana, care a aruncat ieri grenada la concertul din centrul Chişinăului, va fi privată de libertate între 8-15 ani (maxim 25) ani.

Comentarii»

1. big soulja - 15/10/2009

nice)

2. anastasiarussu - 16/10/2009

parca s-a schimbat viziunea moldovenilor asupra vietii, politicii… din 7 aprilie parca au devenit mai violenti…, dar inca nu se stie cine a devenit mai violent 😉 grav pentru ca au fost afectate atitea persoane.

big soulja - 16/10/2009

Au devenit mai receptivi..Insa unii cred ca cu fortsa se poate schimba numai viitorul tarii.

3. Ecaterina - 16/10/2009

nu stiu cum voua, dar mie tare-mi mai miroase a joc politic aici…

christinebuzovski - 17/10/2009

Eu cred că totul este foarte posibil, dar este preamatur să dăm calificative, putem să vorbim doar de nişte presupuneri…

4. eduardbutnaru - 16/10/2009

Qui Prodest? Cum ar spene domnul Cujbă… Nu mă interesează cine, ci cui servește acel cine…

5. Savannah - 17/10/2009

Awesome blog!

I thought about starting my own blog too but I’m just too lazy so, I guess Ill just have to keep checking yours out.
LOL,

6. christinebuzovski - 17/10/2009

Cine şi pentru cine..care a fost scopul, cui îi convine şi ce urmări vor fi…Sunt foarte multe întrebări la care trevbuie de răspuns..Vilolenţa spre noi violenţe duce..

7. big soulja - 17/10/2009

there was no security assurance .. that’s why they didn’t prevent it..that’s why they didn’t find out the guillty person…

8. Valentina Gajim - 18/10/2009

mdea….multa informatie utilitara…mc:) chiar nu stiam atitea despre ceea ce s-a intimplat…hm…oare ce sa insemne si asta?

9. christinebuzovski - 18/10/2009

Da, acum va fi din ce în ce mai greu pentru colaboratorii de poliţie să găsească vinovatul/vinovaţii..dacă nu s-a reuşit să-l prindă în primele ore ale atacului..acum doar să sperăm că nu vor pune în cârca unei persoane nevinovate pentru a părea ei competenţi..aşa cum se cam practică la noi..Justeţe moldovenească((((!!!!!!

10. Iurie Sanduta - 18/10/2009

acest Benladen a fost bine instruit. pentru ca altfel nu pot sa-mi explic de cum s-a strecurat printre multime atit de usor si n-a lasat urme. in acea seara am observat zeci de politisti si la sigur au fost si agenti SIS printre multime. asa ca puteau interveni.
nu stiu de ce cred ca acest act inuman a fost provocat de un spion separatist care a facut scoala la moscova. pentru ca daca era un basarabean care are acelasi singe ca si al meu nu cred ca facea asa ceva. si tot nu cred ca a fost un drogat. pentru ca nu avea cum sa-si faca treaba atit de bine. sunt pesimist in faptul ca politia va pune mana pe el. insa cineva trebuie sa raspunda si ma tem ca aici Cristy ai dreptate. poate sa cada unul nevinovat…

11. christinebuzovski - 18/10/2009

Da noi toţi dorim dreptate, eu tot cred că este ceva organizat..Să sperăm că poliţia în frunte cu Victor Cătană doresc la fel şi îşi vor face corect meseria, că le va sta în putere să-i găsească pe cei vinovaţi..

Iurie Sanduta - 25/10/2009

draga, nu te supara dar trebuie sa fac o preci_zare Catan nu catana… nu de alta dar i-am auzit shi pe unii politicieni rostind catana…salut

12. Solovastru - 21/10/2009

ei acum are motiv cioflingarul bătrîn de Voronin sa spuna ca : uite iar au inceput banditii sa misune , nu ca pe vremea guvernarii lui cind era ” liniste si pace” ! De parca banditii incep sa misune asa dupa cateva saptamini sau luni. Problema e ca iar va gasi destui idioti care sa-i creada propaganda si prosteala ieftina.

13. christinebuzovski - 21/10/2009

Deja circulă aşa zvonuri prin societate că cu actuala guvernare vor ieşi bandiţii la suprafaţă..probabil că creierii erau deja spălaţi sau nu se înţelege corect mesajul..poate se are în vedere încălcările comuniştilor..

14. christinebuzovski - 25/10/2009

Te rog nu mă lua cu mine cu „dragă”..nu-mi place..bine o sa rectific..promit!!!

15. Denis Lucasenco - 27/10/2009

😛

christinebuzovski - 28/10/2009

Sunteţi foarte vorbăreţ..;)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: