jump to navigation

DA! – Modificării Contituţiei 03/12/2009

Posted by christinebuzovski in News.
Tags: , , ,
trackback

Deputatul comunist, Vladimir Ţurcan a declarat azi, trei decembrie: „Sunt de acord cu iniţiativa de modificare a Constituţiei, în condiţiile în care ar putea să fie modificată modalitatea de alegere a preşedintelui ţării”.

Vladimir Turcan

Vladimir Turcan

Experţii în drept constituţional consideră că actuala criză politică din R. Moldova este provocată de carenţele din Constituţie. Viitoarea reformă constituţională trebuie să înlăture toate normele şi mecanismele neclare, echivoce. Liderii partidelor din coaliţia de guvernare vorbesc despre necesitatea modificării Constituţiei prin referendum şi, implicit, stabilirea în cadrul plebiscitului a formei de guvernare – prezidenţială, semiprezidenţială sau parlamentară.
Actuala Constituţie are un caracter provizoriu, pentru o perioadă de tranziţie prin care a trecut Republica Moldova, nu corespunde plenar aspiraţiilor europene ale statului şi nu a fost supusă aprobării populare, aşa cum ar trebui să fie o lege supremă a statului, spun experţii.
Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a fost şi el de părere că actuala Constitutie rămâne a fi un nucleu de contradicţii, care împiedică dezvoltarea ţării. “De un an de zile alegem şeful statului şi, după părerea mea, avem o criză constituţională, nu una politică. Cine ne garantează că, în cazul unui nou scrutin, nu ajungem din nou în aceeaşi situaţie? Există un risc real ca această problemă de nealegere a şefului statului să nu fie depăşită şi nu e problema actorilor politici”, a spus ministrul Justiţiei.

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: